ĆirilicaLatinica
"ДАНИ ХАРМОНИКЕ" ПОЧИЊУ 21. АПРИЛАДевети међународни фестивал "Дани хармонике" ове године ће, осим у Угљевику и Бијељини, бити одржан и у Београду, најавио је Славиша Перић, директор Основне музичке школе "Корнелије Станковић", која је један од организатора Фестивала.

Перић је нагласио да је овај фестивал, који ће у Угљевику бити одржан од 21. до 25. априла, достигао високу репутацију и у иностранству.

"Познат је по најеминентнијим именима у свијету хармонике, попут Владима Мурзе, Александра Поелуева, Јурија Шишкина, Павела Фењука, Александра Скљарова, Сергеја Осокина, који су на Фестивалу концертни извођачи, педагози Фестивала и оцјењивачи такмичара", додао је Перић.

Наводећи да фестивалским данима прође око 500 такмичара годишње, Перић је рекао да се из године у годину повећава број учесника из 13 европских земаља
/Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Аустрије, Мађарске, Пољске, Русије, Украјине, Бугарске, Шведске и БиХ/.

Фестивал ће бити свечано отворен 21. априла у Угљевику наступом прошлогодишњег лауреата Драгана Јелачића и концертом Владимира Мурзе, а 22. и 23. априла предвиђени су такмичарски дани у угљевичком Центру за културу.

У суботу, 22. априла, предвиђен је јавни час хармонике Јурија Шишкина из Русије и Владимира Мурзе из Украјине, као и концерт гостујућег дуа из аутријског града Линца.

У недјељу, 23. априла, је проглашење лауреата, затим концерт овогодишњег побједника такмичења и концерт тренутно водећег извођача на хармоници у свијету Јурија Шишкина.

"У понедјељак, 24. априла, у Центру за културу у Бијељини сви заједно ће се представити гала концертом, а у уторак, 25. априла, завршног дана Деветог међународног фестивала `Дани хармонике`, концерт ће у Центру лепих уметности `Гуарнериус` у Београду одржати Владимир Мурза", навео је Перић.

Организатори Деветог међународног фестивала "Дани хармонике" су Музичка школа "Корнелије Станковић", Удружење "Артист" и Центар лепих уметности "Гуарнериус" - установа из Србије од националног значаја коју води Јован Колунџија, истакнути српски виолиниста.

Генерални покровитељ манифестације је Општина Угљевик.