ĆirilicaLatinica
ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДОЊОЈ ТРНОВИОбиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом почела је у Доњој Трнови полагањем вијенаца у меморијалном комплексу палим борцима - жртвама фашистичког терора.
На спомен плочи у овом меморијалном комплексу уписано је 3.278 имена палих бораца, а у костурници је сахрањено 527 бораца који су углавном били из Срема и источне Босне.
Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић у име Владе РС положио је вијнац и поручио  да је српски народ поносан на своје учешће у херојској борби против фашизма, на извојевану слободу и све тековине које су овом борбом потврђене.
Ђокић, који је и лидер Социјалистичке партије, подсјетио је да је у борби против фашизма у свијету учествовало 110 милиона људи из 41 државе, те да их је страдало од 55 до 60 милиона, што је највећи број жртава у историји ратовања.
"На просторима бивше Југославије било је 1,7 милиона жртава, међу којима велики број Срба, али и Јевреја и Рома. Ова три народа посебно су страдала у усташким логорима, попут Јасеновца", рекао је Ђокић који је присуствовао традиционалном обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Доњој Трнови код Угљевика.
Он је напоменуо  да овакви скупови треба да подсјећају људе на то да одустану од политике која води у сукобе, ратове и страдања.
Ђокић каже да Русија данас на посебан начин баштини антифашистичку борбу и на најбољи начин показује цијелом свијету да мора да побиједи за праведне циљеве и политику.
Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да се традиционално у Доњој Трнови обиљежава Дан побједе над фашизмом.
"Посебно нас радује што овај велики празник обиљежавамо заједно са представницима Амбасаде Русије у БиХ, а знамо да је руски народ у Другом свјетском рату дао највећи допринос сламању фашизма", навео је Перић.
Предсједник Скупштине СУБНОР-а општине Угљевик Ратко Ђурковић рекао је да споменици у овом угљевичком насељу јасно говоре да је Трнова са правом названа "мала Москва".
Представник руске Амбасаде у БиХ на  скупу у Доњој Трнови био је потпуковник Сергеј Сакирко, замјеник војног и ваздухопловног аташеа.
Вијенце страдалима у НОР-у положили су делегације Владе Републике Српске, општине Угљевик, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, чланови Скупштине Субнора Угљевик, Скупштине Субнора Бијељина, Борачке организације Угљевика те представници Мјесне заједнице Доња Трнова.