ĆirilicaLatinica
ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ УЗ "ЛИЛАЊЕ"


 
У Доњој Трнови код Угљевика у традиционалном петровданском "лилању" упаљеним бакљама направљеним од коре дрвета учествовало је 122 дјеце.
Четрнаести "Избор најљепше лиле" организовали су Савјет мјесне заједнице и Црквени одбор Доње Трнове, а генерални покровитељ је општина Угљевик.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да "лилијада" чува традицију српског народа и вјере православне.

"У духу традиције и обичаја и у складу са вјером православном дочекујемо Петровдан", рекао је Перић након подјеле поклона учесницима манифестације.

Традиционалном "лилању" претходило је вечерње богослужење у Храму Светих Апостола Петра и Павла и помен испред споменика за 24 жртве одбрамбено-отаџбинског рата из овога краја.

Протојереј Ведран Бардак, свештеник у Доњој Трнови, указао је на значај обиљежавања Петровдана.

"Још из првих времена хришћанства, у вријеме Римског цара Нерона, многи хришћани су мученички настрадили, бивали спаљивани на ломачама и стубовима. У вријеме цара Нерона су Свети апостоли Петар и Павле мученички убијени, један је наопако распет на крсту, а другом је мачем одсјечена глава, и то је један од разлога због којих је касније настао обичај уочи Петровдана да се пале лиле", рекао је Бардак новинарима.

Он је напоменуо да су лиле направљене од коре трешњевог дрвета и да се дјеца уочи Петровдана скупљају око светих храмова.

Дјеци са најљепшим "лилама" додијељено је 25 робних и новчаних награда, а главну награду "лед" телевизор добио је Драган Симић.
Испред храма у Угљевику културно-умјетнички програм

 Паљењу „лила“ и богатим културно-умјетничким програмом у изведби најмлађих чланова КУД-а „Рудар“  испред храма Свете Петке Параскеве учествовало је 56 малишана. Вања Филипић освојила је „таблет“ рачунар за најљепшу „лилу“. Светосавска омладинска заједница организатор је ове културне манифестације а општина Угљевик генерални покровитељ.