ĆirilicaLatinica
ТАКМИЧЕЊЕ О ПОЗНАВАЊУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА


У Центру за културу "Филип Вишњић" у Угљевику више од 150 ученика из 18 основних школа са подручја Бијељине, Лопара и Угљевика такмиче се у познавању историје, културе и традиције националних мањина, а ову манифестацију "Упознајмо се" традиционално организује Актив директора основних школа у регији, уз подршку Мисије ОЕБС у БиХ и Савеза националних мањина Републике Српске.


Начелник општине Угљевик Василије Перић је на свечаном отварању Осмог регионалног такмичења у познавању националних мањина  указао на велики значај уважавања културе, језика и обичаја других народа.
„Важно је како се односимо према другим народима, важно је да чувамо културу и традицију свог народа и да слободно изражавамо вјерска опредјељења, али је веома важно да поштујемо и уважавамо културу, традицију и обичаје других народа“, поручио је Перић на отварању манифестације.
Предсједник Савјета националних мањина при Народној скупштини Републике Српске Весна Темелкоска Вуковић рекла је новинарима да је такмичење добар начин да се дјеца упознају са националним мањинама и да се предрасуде о њима изгубе.
„Република Српска није мала,  јер  баштини културу и традицију и 17 националних мањинаа управо  свака национална мањина оставила је печат у Републици Српско“, рекао је представник Министарства просвјете и културе Српске Игор Котјелников.
У БиХ живи седамнаест националних мањина: Албанци, Италијани, Јевреји, Мађари, Македонци, Нијемци, Пољаци, Украјинци, Роми, Румуни, Руси, Русини, Турци, Украјинци, Црногорци и Чеси.
Град Бијељина и општине Угљевик и Лопаре 2012. године потписали су споразум  о одржавању такмичења о познавању националних мањина.