ĆirilicaLatinica
ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ МИЛАНА ЈОВИЋАДоњој Трнови  обиљежене су 24 године од погибије команданта Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ пуковника Милана Јовића.

На спомен-обиљежје испред Дома културе у овој мјесној заједници положени су цвијеће и вијенци као знак сјећања на 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је пуковник Јовић био један од најбољих официра којег је Војска Републике Српске имала, али и један од најбољих Срба које је имала ЈНА.

"Готово да у новијој српској историји нема оваквих примјера, да је командант бригаде, у нападу и јуришу, погинуо и дао живот за слободу Републике Српске", рекао је Савчић новинарима.

Он је додао да сам број присутних на данашњем помену Милану Јовићу говори о вредновању његове жртве.

Начелник општине Угљевик Василије Перић поручио је да је обавеза свих да у наредном периоду буду бољи и снажнији, те да се посвете идеалима за које су пуковник Јовић и сви јунаци дали своје животе.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић истакао је да јунаци одбрамбено-отаџбинског рата не смију и неће бити заборављени.

"Милан Јовић је истински херој српства. У Угљевику планирамо да изградимо спомен-бисту као знак сјећања на славног команданта, а наш циљ је да младим генерацијама на овај начин покажемо како се чува мир, као и колика је цијена данашње слободе", рекао је Маринковић.

Општина Угљевик и Борачка организација ове општине организују традиционалну меморијално-културну манифестацију "Јовићеви дани - 2017" под слоганом "Да се не заборави".

У оквиру ове манифестације, 26. фебруара биће награђени најбољи литерарни радови о теми "Догодило се, вриједи запамтити" за основне школе, а за средњошколце о теми "Нема нараштаја који нема своје светитеље".

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић постхумно је одликован орденом Немањића.