ĆirilicaLatinica
ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ЈОВИЋЕВИ ДАНИ"


У Дому културе у Доњој Трнови код Угљевика одржана је завршна свечаност меморијалне манифестације "Јовићеви дани" којом су обиљежене 24 године од погибије команданта Прве мајевичке бригаде пуковника Војске Републике Српске /ВРС/ Милана Јовића.
Организатори манифестације су општина Угљевик и локална Борачка организација, а овогодишњи догађаји одржани су под слоганом "Да се не заборави".

У оквиру "Јовићевих дана" у Угљевику су награђени најбољи учесници на конкурсу за литерарне радове о теми "Догодило се, вриједи запамтити" за основне школе и "Нема нараштаја који нема своје светитеље" за средњошколце.

Награде најбољима уручио је предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић, који је рекао да пуковник Јовић и сви погинули борци ВРС никада неће бити заборављени, јер су они најзаслужнији за стварање Републике Српске.

"Литерарни радови о теми одбрамбено-отаџбинског рата имају циљ да укључе млађа покољена у чување сјећања на хероје српског народа који је водио праведан рат за одбрану огњишта и Републике Српске", истакао је Маринковић.

Литерарни рад Ведране Симић из Доње Трнове најбољи је у конкуренцији основих школа, а рад Душана Јовичића из Угљевичке Обријежи проглашен је за најбољи у конкренцији средњошколаца.
 


О пуковнику Јовићу на свечаности је младима говорио његов саборац, мајор у пензији Војске Србије Милорад Комарчевић из Лознице.

"Милан Јовић је показао све особине врсног официра тадашње ЈНА и уливао је повјерење и сигурност свим борцима, био је велики јунак, а такви, нажалост, гину у ратовима на првим линијама или труну у казаматима Европе", рекао је Комарчевић.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи надомак Теочака, постхумно је одликован Орденом Немањића за славу ВРС -Видовдан 1993. године.