ĆirilicaLatinica
КОНЦЕРТОМ ПОЧЕЛИ СВЕТОИЛИНСКИ ДАНИ У ГОРЊЕМ ЗАБРЂУ


Концертом Српских православних појаца и групе "Везак" из Београда почело је обиљежавање Светоилинских дана у порти храма Светог Илије Пророка у Горњем Забрђу код Угљевика.
"Пророк Илија је у Старом завјету, до доласка и појаве светог Јована Крститеља, засигурно био највећи пророк Божији и највећи исповједник вјере", рекао је парох горњозабрђски јереј Срђан Васиљевић.
Члан групе "Везак" Маја Алексић истакла је да су они огранак хора "Покрова Пресвете Богородице" при храму Свете Преподобне Мајке Параскеве у Сурчину у Србији и да група његује традиционалне народне и духовне пјесме.
"Извели смо три духовне песме, а једна од њих је химна `Деца неба` која је одјекивала и у Јерусалиму ове године", рекла је Алексићева.
Храм Светог Пророка Илије у Горњем Забрђу изграђен је 1913. године, у Првом свјетском рату је оштећен, а у Другом свјетском рату је оскрнављен након најезде 13. СС "Ханџар дивизије".
У протеклих више од 100 година постојања у овом су храму служила 23 свештеника.
Свечану академију организовала је Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ из Горњег Забрђа, у сарадњи са СОЗ из Угљевика и угљевичким Центром за културу "Филип Вишњић".