ĆirilicaLatinica
ОТВОРЕН ШЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ШЉИВЕ, ВОЋНИХ РАКИЈА И МЕДА


У Угљевику је отворен шести Интернационални фестивал шљиве, воћних ракија и меда који је ове године окупио 83 излагача из Републике Српске и окружења.
Начелник општине Угљевик Василије Перић отворио је дводневни фестивал, истичући да је Угљевик познат воћарски крај.
"Упоредо са овом манифестацијом организујемо и Међународни фестивал фолклора и наша жеља је да покажемо богатство нашег краја, наш традиционални производ шљиву, воћну ракију и мед, али и да покажемо наше обичаје, културу и традицију", рекао је Перић.
Он је истакао да је општина Угљевик у претходном периоду посвећивала велику пажњу сеоским подручјима.
"Сеоска подручја су највежнији дио наше заједнице и друштва и због тога смо у претходном периоду улагали знатна средства у развој комуналне инфраструктуре, али за различите облике подстицаја за пољопривредну производњу", рекао је Перић.
Он је најавио да ће опредјељење локалне власти и у наредном периоду бити подстицање пољопривреде, посебно воћарства.
"Увјерен сам да ће наш крај и у наредном периоду ићи путем развоја и просперитета", рекао је Перић.

У име организатора фестивала, директор општинске Агенције за развој малих и средњих предузећа Милорад Јовичић рекао је да је ове године узето више од 130 узорака воћних ракија.
"Ове године имамо 83 излагача, самим тим постајемо веома битна манифестација. Овогодишњи фестивал пропратиће и бројна стручна предавања реномираних предавача из области пољопривредне производње", рекао је Јовичић.
Првог дана ће се одржати  предавање еминентних стручњака са Института за воћарство из Чачка. Тема је "Узгојни облици производње шљиве и осталог воћа" и "Нови сортимент шљиве Института из Чачка".
 Другог дана сајма  биће одржано предавање о теми "Начини кориштења меда и производа од меда у здравствене сврхе", а предавач је професор Милан Крамер из Загреба и предавање из области производње ракије о теми "Сазријевање и старење воћних ракија и других дестилата", а предавач је Нинослав Никичевић, редовни професор на Пољопривредном факултету у Београду.