ĆirilicaLatinica
ПЕРИЋ: ХРИЗОСТОМ ЈЕ ГРАДИТЕЉ ХРАМОВА И МОСТОВА МЕЂУ ЉУДИМА
Начелник општине Угљевик Василије Перић  поручио је да је новоизабрани Митрополит дабобосански  Хризостом уз изузетан духовни рад  не само градитељ храмова већ и најдивнијих мостова међу људима.

Перић је обраћајући се говором у хотелу “Радон плаза” честитао увођење у трон новоизабраном Митрополиту дабробосанком Хризостому.

“Радује се данас сигуран сам, блаженопочивши Владика Жички Василије који је био и остао узор нашем Митрополиту Хризостому, као и сви они они од којих је упијао знање и искуства и они којима је то преносио а све у знаку велике љубави за Свевишњег и сваког човјека“, рекао је Перић.

“Истовремено Божији човјек, из срца народа, великодостојник Српске православне цркве и слуга народа, искусан, образован, мудар, стамен, поуздан, вјеран. Личност која у себи носи доброту душе дјетета, лик анђела изразе који чини ми се и ударе муње могу да издрже, Архијереј за најтеже задатке у најтежим временима, црквено чедо који је самом себи одредио пут. То је у мом срцу и души, онако како сам га доживио дружећи се и радећи са њим ове четири године, Високопреосвећени Митрополит дабробосански Хризостом“, рекао је Перић обраћајући се.

Он је истакао да је Митрополит Хризостом у најтежим тренуцима стигао да помогне људима, да да утјеху, подстрек и наду.

„Његова блаженост, али и бритке ријечи, вјерницима својим и роду своме учиниле су га добро препознатљивим не само на овим просторима већ и у богомољама попут Хиландара и Јерусалима“, рекао је Перић.Перић је изразио увјерење да ће Хризостом у Митролији дабробосанској остати упамћен као снажан стуб рода свога, у духовном и сваком другом погледу како налаже ово вријеме.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом свечано је  устоличен и уведен у трон у Храму Рођења Пресвете Богородице - Саборној цркви у Сарајеву.
Овом свечаном чину претходила је Света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење архијереја и свештенства Српске православне Цркве.
Патријарх је са епископима и свештеницима причестио вјерни народ у Саборном храму, а чином причешћа завршена је Света архијерејска литургија.