ĆirilicaLatinica
ПЕРИЋ: СВЕТИ САВА ЈЕ ГРАДИО СРПСКУ ДРЖАВУ


 У Угљевику је у част првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве одржана Светосавска академија.
Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је светитељ Сава био човјек мира, који је мирио браћу своју и народе Балкана и да су га због тога сви поштовали и цијенили.
"Светитељ Сава је био градитељ школа, цркава, манастира. Он је, градећи православну вјеру, истовремено градио и српску државу и зато сви треба да идемо путем Светосавља", истакао је Перић.
Архијерејски намјесник угљевичко-јањски, протојереј-ставрофор Драган Пејчић рекао је да српски народ треба да заблагодари Богу што је у српском роду рођен Свети Сава.
"Захваљујући томе, прву српску државу створили су светитељи", рекао је Пејчић.
Он је истакао да су и славни Немањићи, предвођени Светим Савом, заслужили да их Срби славе, као насљедници Светога Саве, као насљедници који живе у светој држави српској.
"Они су увијек били уз Господа и зато се оно вријеме у српској историји, када су они владали, назива златним добом српске државе", поручио је Пејчић.
У бесједи о Светом Сави јереј Дражен Шљокић истакао је да је Свети Сава био жива икона Бога Христа.
"Био је путник који је пошао путем Господњим и по том путу повео свој народ са собом. Љубав са којом је пришао Господу и испуњавао све његове заповијести касније је бесебично давао роду свом", рекао је Шљокић.
Предсједник СОЗ-а Угљевик Марко Томић подсјетио је да ова организација већ једанаесту годину заредом организује Светосавску академију, те изразио задовољство што у богатом културно-умјетничком програму учествују ученици из Угљевика.
На Светосавској академији учествовали су хор и драмска секција Средњошколског центра "Михаило Петровић Алас", рецитаторска секција и Оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић".
Академију су организовали Црквена општина Угљевик, Светосавска омладинска заједница ове подмајевичке општине и Центар за културу "Филип Вишњић".